RSG Tromp Meesters
 
Facebook Facebook
Twitter Twitter
Googleplus Google+ / YouTube
RSG Tromp Meesters  
Opknappen historische lantaarnpalen
Het technieklokaal aan de Stationsstraat is een bedrijvige werkplaats. De komende tijd liggen er authentieke, historische lantaarnpalen uit Steenwijk en Blokzijl. De fraaie, stijlvolle en oude lantaarnpalen krijgen een grote opknapbeurt of liever gezegd een complete make-over. Leerlingen van het entreeonderwijs van pro (praktijkonderwijs) en derdeklassers van het Vakcollege laten de lichten bij de Clemenskerk in Steenwijk en bij de haven van Blokzijl na alle werkzaamheden op school in de nabije toekomst weer volop schijnen.

Het Vakcollege werd benaderd om de fraaie, ouderwetse ogende lantaarns onder handen te nemen en in feite te restaureren. De opdracht en de uitdaging namen schoolleiding en techniekdocenten PIE (Produceren, Installeren, Energie) en BWI (Bouw, Wonen en Interieur) maar wat graag aan. Projectmatig werken in het Vakcollege bij techniek en vakmanschap verhoogt de motivatie en geeft het onderwijs nog meer betekenis.

'Ja, dit is een prachtig, inspirerend en uitdagend klusje’, vindt ook PIE-docent Willem Wilstra. In het technieklokaal heeft de enthousiaste club leerlingen samen met de leraar al de nodige werkzaamheden uitgevoerd aan de eerste twee lantaarnpalen. Of eigenlijk heeft de docent vooral toegekeken en hebben zijn leerlingen vooral de handen uit de mouwen gestoken. Derdeklassers Anne, Chris, David, Leon, Mark, Pim, Roan, Sander en Twan dragen allemaal bij aan de vernieuwing van de authentieke palen.

   

'Het is prachtig werk’, meldt Pim enthousiast. 'De lantaarnpalen zijn van gietijzer, groot en dus zeer zware palen. Je kon zo zien dat ze een flinke opknapbeurt nodig hebben.’ 'Eigenlijk waren ze gewoon een beetje verwaarloosd’, vult Mark zijn medeleerling aan. Genoeg te doen dus en onder leiding van docent Wilstra ontmantelden de leerlingen de eerste twee lantaarnpalen.

Het gevaarte bleek uit meerdere stukken te bestaan. Wat direct opviel was dat de bedrading ontbrak voor een deugdelijke verlichting. 'We hebben een plaatje in de lantaarn gemaakt waarop de stoppen komen en de bedrading naar het licht bovenin loopt’, weet Sander trots te melden over de speciale stoppenkastunit die in het technieklokaal erin is gezet. 'Dat hebben wij met een paar leerlingen ontworpen en meneer Wilstra heeft het bekeken, nagelopen en goedgekeurd.’

   

De leerlingen zijn zeer gemotiveerd voor het project waarbij er in totaal twintig palen worden opgeknapt. 'Ja, dit is niet zo maar wat’, weet Wilstra uit ervaring. 'We hebben het totaal aan werkzaamheden nu in kaart; demonteren, schuren, slijpen, lassen, voor elke lantaarnpaal moeten wij een nieuwe ring maken. Alles doen we zelf. Daarna gaan de onderdelen naar het lokaal van BWI en geven de jongens en meiden samen met collega Oort er een vervolg aan. Daar wordt het verder geschuurd, komt er een primer op en dan zetten we de lantaarnpaal hier weer in elkaar.’ 

Daarna gaat het opnieuw terug naar het schilderlokaal en zullen de ‘schilders’ van BWI de kleur 'Rijtuiggroen' aanbrengen. Verder worden de lampenkappen in het schilderlokaal van BWI nog van nieuwe ruiten worden voorzien. Als de lantaarn er weer helemaal als nieuw uitziet, krijgt het straatbeeld in Steenwijk en Blokzijl weer een authentiek en mooi ‘gevaarte’ te zien met een hoogte van 4.10 meter. 

'Zo ver is het nog lang niet’, verzucht een van de jonge ‘deelnemers’ aan het project. 'Ik hoop wel dat we erbij mogen zijn als de lantaarns geplaats worden’, wil een andere leerling nog wel kwijt. 'Dan kunnen we zien waar ze komen te staan en waar we al het werk hier op school voor gedaan hebben.'